Opracowanie idealnej receptury przyrządzania pizzy czyli dobrze znanego nam płaskiego placka z wytrawnego ciasta makaronowego lub drożdżowego posmarowanego sosem pomidorowym, posypanego tartym serem i ziołami, pieczonego w bardzo mocno nagrzanym piecu zajęło Włochom aż pięć wieków. Istotne były bowiem odpowiednie proporcje mąki, soli, wody, jajek oraz drożdży potrzebne do przygotowania ciasta, także jego sposób wyrabiania i rozwałkowywania.
Wiele z tych tajników poznali dzisiaj uczniowie klasy VI a, którzy dzięki życzliwości właścicieli pizzerii NUMERO UNO w Wodzisławiu Śląskim, mogli przygotować własną, niepowtarzalną pizzę.
Najpierw młodzi kucharze przygotowywali spód ciasta: musieli odpowiednio rozwałkować drożdżową kulkę, którą później dokładnie, ruchem okrężnym smarowali sosem pomidorowym z dodatkiem ziół. Tak przygotowane ciasto obsypywali obficie startym parmezanem, na którym układali rozmaite dodatki (dobierane wedle swoich upodobań smakowych). Po wykonaniu tego, jakże przyjemnego zadania, pełni napięcia szóstoklasiści czekali 3 minuty na efekty swojej pracy.
Wszystkim uczniom pizza niezwykle smakowała. Młodzież była pod wrażeniem ogromnej uprzejmości właścicieli pizzerii NUMERO UNO, którzy przez cały czas wspierali młodych kucharzy, służąc pomocą i radą, a na pożegnanie wręczyli uczniom słodki upominek.
Jeszcze raz pragniemy podziękować pizzerii za zaproszenie oraz za niezwykle ciepłe przyjęcie.
Zuzanna Krótki