Tradycyjnie w Wielką Sobotę święcimy pokarmy, które pojawią się na wielkanocnym stole. Dobór składników nie jest przypadkowy, bowiem każdy z nich ma swoje znaczenie. Ważna jest także dekoracja samego koszyka. Powinnien być wiklinowy i wyłożony białą serwetą, na której zostaną poukładane pokarmy. Współcześnie lista składników jest długa, jednak powinniśmy skupić się na tych najważniejszych i poznać ich symbolikę.
Co wkładamy do koszyczka?
- baranek – symbol pokory, z czerwoną chorągiewką symbolizuje zmartwychwstałego Chrystusa,
- jajka – symbol nowego życia,
- wędlina – symbol bogactwa, gwarantuje płodność i dostatek,
- chleb – symbolizuje Ciało Chrystusa, zapewnia pomyślność,
- sól – symbolizuje prostotę życia, chroni przed zepsuciem,
- pieprz – symbol gorzkich ziół,
- chrzan – symbol pokonania goryczy Chrystusa, a także siły człowieka,
- ciasto – symbol doskonałości,
- zielone gałązki – symbol nieśmiertelności (najczęściej bukszpan), bazie – symbol odrodzenia,